RECENZIE CARTEA RESTAURAREA EDENTAŢIILOR PARŢIALE PRIN PROTEZE MOBILIZABILE
Prof. Dr. Dorin Bratu şi colaboratorii
Medicina dentară restaurativă a ocupat întotdeauna un loc de frunte în formarea medicilor stomatologi. Pe parcursul secolelor ea s-a separat în subspecialităţi, iar în ultimii ani această segregare a devenit spectaculară.
Paleta extrem de bogată a soluţiilor terapeutice restaurative a impus într-un mod impetuos crearea şi schiţarea clară a jaloanelor intre diferite componente cu un conţinut complex.
Prof. Dr. Dorin Bratu şi colaboratorii disciplinei de Protetică Dentară din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară din Universitatea „Victor Babeş” Timişoara au analizat starea prezentă din protetica dentară şi au pornit pe un drum deosebit de greu şi obositor.
În 2001 au pus la dispoziţia studenţilor şi a medicilor dentişti din România primul volum: Bazele clinice şi tehnice ale protezării fixe, elaborată împreună cu Prof. Dr. R. Nussbaum. Succesul a depăşit mult graniţele restrânse ale specialităţii, şi în 30 mai 2002 volumul primeşte Premiul CMR pentru cea mai bună carte publicată în domeniul specialităţilor stomatologice. Astăzi Bazele clinice şi tehnice ale protezării fixe este la a IV –a ediţie, cartea fiind cerută în continuare în toate centrele universitare.
Colectivul Clinicii de Protetică alături de Prof. Dr. Lucian Ieremia, în anul 2003 face un uriaş pas înainte. Pune la dispoziţia specialiştilor şi a viitorilor maeştrii în protezarea edentaţiei totale volumul: Bazele clinice şi tehnice ale protezării edentaţiei totale, deja la a II –a ediţie.
Anul 2008 aduce al treilea volum care îmbogăţeşte patrimoniul teoretic şi practic al proteziştilor Restaurarea edentaţiilor parţiale prin proteze mobilizabile, poate cea mai importantă contribuţie a autorilor conduşi de neobositul profesor eminent Dr. Dorin Bratu. Colectivul coordonat de Domnia Sa înjghebează un număr de 21 de autori - profesori, conferenţiari, asistenţi, preparatori, stagiari, foşti rezidenţi - într-un volum ce se extinde pe 1105 de pagini.
În textul introductiv găsim câteva gânduri demne de reţinut, şi prin care se reflectă o realitate obiectivă şi tristă totodată despre starea dento-parodontală a populaţiei din ţara noastră.
„Deşi, cel puţin declarativ, se depun eforturi pentru creşterea ponderii medicinei dentare preventive (la noi aceasta aflându-se la un veşnic început), practica este dominată de latura curativă… În drumul lor spre staţia finală de edentaţi total, pacienţii trec prin etapa de edentaţi parţial sau subtotal, când o serie de dinţi naturali integri sau restauraţi corect, prezintă o implantare bună şi pot fi păstraţi pe arcade.”
O observaţie demnă de reţinut pune în evidenţă adevărul zilnic observat în cabinetele de medicină dentară. Autorul spune: „…poate niciunde în protetica dentară, medicul nu este pus la încercări mai grele decât în luarea deciziei terapeutice din cadrul restaurărilor protetice a edentaţiilor parţiale întinse, atunci când pe lângă particularităţile morfo-clinice ale cazului, trebuie să se ţină cont şi de posibilităţile materiale ale pacientului, precum şi de dotarea tehnico-materială a cabinetului şi mai ales a laboratorului.”
Volumul porneşte cu expunerea unei terminologii unanim acceptate, care doreşte să uşureze parcurgerea literaturii ce urmează şi simplifică comunicarea dintre medicul dentist şi tehnicianul dentar. După enumerarea etiologiei edentaţiilor parţiale urmează noţiuni de anatomie şi fiziologie a câmpului protetic edentat parţial.
În mod firesc sunt expuse noţiunile clinice şi clasificarea arcadelor parţial edentate. De remarcat ultima clasificare clinică şi practică a Academiei Americane de Protetică Dentară, folosită de practicienii Statelor Unite. Ea ar trebui introdusă şi la noi. Capitolul despre protezele parţiale mobilizabile şi elementele lor componente expune cu o minuţiozitate exemplară metodele şi rezolvările clasice şi moderne. Principii biomecanice în protezarea parţială mobilizabilă, designul restaurărilor primesc o importanţă crescută în tratat. Etapele examinării clinice, diagnosticul şi planul de tratament în edentaţiile parţiale oferă etapele obligatorii ce trebuie să cunoască studenţii, stagiarii, rezidenţii şi tinerii medici dentişti.
De asemenea primeşte o accentuată actualitate prezentarea detailată, pedantă şi minuţioasă a etapelor clinico-tehnice de realizare a protezelor parţiale mobilizabile scheletate.
Capitolele următoare aduc informaţii practice valoroase despre optimizarea şi reoptimizarea protezelor parţiale mobilizabile, patologia orală a purtătorilor de proteze parţiale mobilizabile,
protezarea parţială mobilizabilă cu sprijin mixt dento-implantar şi/sau dento implantar şi muco – osos, supraprotezarea pe dinţii naturali şi nu în ultimul rând se abordează tematica designului scheletului metalic în funcţie de situaţia topografică a edentaţiei.
Un capitol separat este consacrat restaurărilor protetice a edentaţilor parţiali cu defecte maxilo-faciale. Toate cele 16 capitole sunt finalizate cu un tezaur bibliografic recent, cu titlurile lucrărilor celor mai importante autori, cu pondere de referinţă în domeniul parcurs.
Terminologia folosită pe tot parcursul tomului corespunde cerinţelor şi obiectivelor impuse de şcolile Europene de elită şi a celor din Statele Unite. Toate aceste calităţi concură la o singură concluzie: literatura românească de specialitate s-a îmbogăţit cu un volum de excepţie, cu un real nivel academic şi valori de excelenţă.
Studenţii facultăţii de medicină dentară şi colegiile de tehnică dentară, rezidenţii, doctoranzii, medicii tineri şi sincer vorbind şi cei cu o veche experienţă găsesc informaţii noi şi valoroase. Parcă înţeleptul gânditor roman Marţial pentru ei a scris cugetarea: „ Hoc lege, quod possit dicere vita „Meum est” – Citeşte acea carte despre care viaţa poate spune: „Îmi aparţine”.
Prof. Dr. Gheorghe Matekovits
Şeful Disciplinei de Reabilitare Orală pentru Tehnicieni Dentari - UMF Timişoara
Pentru informatii si comenzi va rugam sa ne contactati la
Disciplina de Protetica Dentara - UMF Timisoara, telefon: 0256/ 295257