RECENZIE „TRATAMENTUL ORTODONTIC LA ADULT”
Asist. Univ. Dr. ALEXANDRU OGODESCU şi colaboratorii:
Editura Eubeea, Timişoara, 2008
Disciplină relativ nouă – ortodonţia adultului – se impune tot mai pregnant pe paleta cerinţelor estetice şi a nevoilor preventive. Tratamentele ortodontice moderne nu mai sunt limitate de vârsta pacientului. Dacă în anii anteriori ortodonţia se limita doar la profilaxia şi corecţia anomaliilor care apăreau la copii şi tineri astăzi ea este liantul într-un nou concept terapeutic de abordare a pacientului adult alături de parodontologie, implantologie, chirurgie şi protetică. Creşterea cerinţelor estetice în cadrul societăţii, modernizarea aparaturii ortodontice şi creşterea nivelului de cunoştinţe şi înţelegere a biologiei şi biomecanicii ortodontice în corelaţie cu celelalte specialităţi sunt toate acele motive pentru care se înregistrează astăzi o lărgire a spectrului terapeutic ortodontic.
Echipa condusă de asist. univ. Alexandru Ogodescu – un tânăr şi ambiţios cadru didactic – a ales colaboratori de renume: Prof. Dr. Elisabeta Bratu, Prof. Dr. Florica Glăvan, Ş.l. Dr. Ştefan Stratul, Dr. Emilia Ogodescu şi As. Univ. doctorand Dr. Marcel Moise, care vin să acopere un hiatus în literatura de specialitate din ţara noastră.
Cele 7 capitole a cărţii demarează cu motivarea ştiinţifică al interdisciplinarităţii în medicină şi ortodonţie. Ortodonţia adultului este poate cel mai elocvent exemplu pentru a demonstra integrarea interdisciplinară în parametrii medicinii dentare bazată pe fapte evidente./EBD/. Urmează enumerarea tipurilor de anomalii dento-maxilare mai frecvent întâlnite la adulţi. Legat organic de tematică sunt punctate particularităţile sistemului stomatognat la adult apoi sunt tratate principiile biomecanice şi clinice în terapia ortodontică al adultului. Un capitol separat explică riscurile în astfel de tratamente. Colaborarea ortodontului cu specialistul parodontolog şi protetician constituie cel mai preţios, voluminos şi detailat segment al lucrării.
Volumul are 202 de pagini, iar pe parcursul lecturării se percepe o referire permanentă spre literatura de specialitate, cu 230 de titluri bibliografie pedant alese. Ilustraţiile cărţii sunt sugestive, radiografiile, schemele şi schiţele sunt explicite, iar condiţiile tipografice dau lecturii o ţinută academică.
Şcoala Timişoreană de Medicină Dentară pune pe masa viitorilor specialişti volume de referinţă, cu o terminologie ce corespunde cerinţelor şi obiectivelor impuse de Facultăţile de elită al Uniunii Europene. Toate aceste calităţi concură la o singură concluzie: literatura românească de specialitate s-a îmbogăţit încă o dată, cu volume noi, de excepţie, cu un real nivel academic şi valori de excelenţă.
Informaţiile, ştiinţa şi cunoştinţele sunt perisabile – atrage atenţia I. Ghica când cugetă astfel: „Oamenii cei mai învăţaţi dintr-un secol sunt nişte ignoranţi în mijlocul învăţaţilor secolelor următori, precum învăţaţilor din zilele noastre le lipsesc o mulţime de cunoştinţe de care au să se bucure generaţiile viitoare…Cine poate spune unde se află limita dezvoltării spiritului omenesc?” (I. Ghica: Ştiinţele omeneşti).
Recenzie semnată de Prof. Dr. Gheorghe Matekovits, E-mail: georg.matekovits@freemail.hu
Pt. comenzi si informatii - Dr. Alexandru Ogodescu, telefon: 0723 544 336